Himolukija

kansiruno copyIstun kahvilassa ja luen vanhoja naistenlehtiä. Muutenkin minä olen sen sortin ihminen, että luen aina kun se vain on mahdollista. Nykyään osaan jo vähän rauhoittua, mutta lasten ollessa pieniä viisitoista vuotta sitten, sisareni tokaisi yhteisessä aamiaispöydässä
– Himolukijan tunnistaa siitä, että se tavaa vaikka bussiaikatauluja!
Sillä hetkellä satuin aamukahvia hörppiessäni silmäilemään Mikkelin seudun paikallisliikenteen aikatauluvihkoa. No ihan vain uteliaisuudesta siihen, että mihin Mikkelistä yleensä bussilla pääsee. Minä itsehän ajoin autolla meiltä maalta joka paikkaan, koska viimoinen bussiyhteys kylältä oli lopetettu 1970-luvun puolenvälin korvilla. Olin paluumuttanut kotikylälle Lappeenrannan vuosien jälkeen.

Bussien aikataulut

Mutta joo. Minä luin siihen aikaan jopa saunassa, koska elin ruuhkavuosia eikä lukemiselle vaan meinannut jäädä aikaa. Lapset olivat alle kouluikäisiä ja aikaa kroonisesti liian vähän. Uusi työ tuntui vaativan intohimoisia ylimääräisiä valmisteluja ja panostuksia, joihin upposi nukkumiseen tarkoitettuja tunteja. Nyt tiedän, ettei se ollut viisasta alkuunkaan, mutta silloin pidin sitä oleellisena panostuksena duuniin. Ihan höpöhöpöä.

Se kestokiire kuitenkin sai minut lukemaan jopa saunanlauteilla. Istuin sillä alimmalla ja ahmin romaania. En sentään työkirjallisuutta: yrittäjän markkinointia tai tuotteistuksen opuksia. Saunassa luin sekalaisia romaaneja, joita harrastan edelleen. Se on sellaista aivojen nollaushöttöä. Aikoinaan Danielle Steelen romaanit edustivat sitä, nykyään kyllä pitkästyn niihin.

Mutta luen minä muutakin. Runoja ah ja voi. Netistä tietysti ajan ilmiötä eli Google-runoja ja kirjoista (niiden pitää olla paperisia ja lehteiltäviä niiden runojen, kyllä!) vaihtelevaa ja monipuolista tavaraa aina Eino Leinosta Saima Harmajaan ja Sirkka Turkasta moniin muihin, joiden nimeä en nyt muista. Asiakirjallisuutta, joka liittyy työhöni. Ihmisenä olemisen ja yhteisöjen ilmiöitä. Yrittäjyyttä ja yritystarinoita. Matkakertomuksia. Nykykirjallisuutta monenlaista. Klassikoita. Elämäkertoja. Kotimaista. Käännöksiä.

Joskus pidän lukupaastoa ja lehteilen vain aikakaus- ja sanomalehtiä, jos niitäkään. Lehtien pitää ensisijaisesti olla paperiversioita. Nettilukeminen ei tuota minulle samaa tunnelmaa ja fiilistä, vaikka toki paljon nettitekstiä luenkin. Rakastan blogikulttuuria. Ihmisten tarinoita, kokemuksia ja havaintoja. Kauniita koteja ja niitten tarinoita.

Nautinnollinen tunti

Ja nämä naistenlehdet. Äsken tuhrasin nautinnollisen tunnin lukemalla kiinteistökuningatar Kaisa Liskin kulutustottumuksista (kymppitonni kuussa pelkkään arjen pyörittämiseen ja tarkkailuviikon aikana viis tonnia ja risat vaihteleviin arkikuluihin). Upposin myös kiinnostavaan juttuun ”Pöytä on katettu”, jossa oli haastateltu dyykkaaja Minttu Murasta.

Olen muuten ihan samaa mieltä kuin kymmenen vuotta dyykannut Minttu. En voi käsittää, että Suomessa 10-15 prosenttia ruuasta päätyy jätteeksi. Koko maailmassa ehkä jopa puolet tuotetusta ruoasta joutuu roskikseen. Enkä voi ymmärtää, että vain marginaalisen pieni osa kaupoista toimittaa vanhentumassa olevia elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Päivittäistavarakaupoilla on jutun mukaan myös ohjeistus dyykkaamisen estämiseksi. Sitä perustellaan turvallisuudella. Kuitenkaan kokeneet dyykkaajat eivät sairastu – kymmenen vuotta dyykannyt Minttukin on säästynyt siltä koko dyykkaajan elämätapansa ajan. Kyseessä on asenne ja taito. Euroopan parlamentti on sentään onneksi kannattanut aloitetta, jonka mukaan kauppojen myymättä jäänyt ruoka annettaisiin nälkäisille. Toivottavasti se etenee!

Tällaisia vanhat naistenlehdet saivat minut äsken ajattelemaan. Virkistäviä ajatuspolkuja! Lukeminen kannattaa aina.

Mainokset
Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mainokset
%d bloggers like this: