Se on tähtiin kirjoitettu

haaja

Tyttäremme täytti jouluna 17. Hän aloitti säntillisesti lukion heti peruskoulun jälkeen. Meni uuteen luokkaan, löysi ystäviä ja taapersi ykkösvuoden topakalla lukujärjestyksellä. Mukavia numeroita ja ok vuosi – väsytti kuitenkin, kun opinnoilta tuntui puuttuvan tarkoitus. Mitä varten minä teen näin paljon töitä? Mihin käytän lukiossa opittuja taitoja ja tietoja? Hän tarvitsi opiskelulle pitkän tähtäimen merkityksen.

Siinä rinnalla valokuvausharrastus voimistui. Talven aikana hän alkoi kuvata kiinteistönvälittäjänä työskentelevälle isälleen asuntoja. Kuvia kertyi. Asuntojen rinnalla ihmisiä, esineitä, lemmikkejä. Tyhjästä tämä ei ole kumminkaan ilmoille putkahtanut. Tyttö on ikänsä hahmottanut asioita visuaalisesti ja kommentoinut kuvia ja kuvallista ilmaisua ja sen laatua. Kuvatessa taito on kasvanut ja halu oppia lisää siinä samalla. Sitten oli vuorossa avoimen ammattikorkeakoulun digikuvauskoulutus Lahden muotoiluinstituutissa. Kesän aikana se selkeni.

Valokuvauksesta tulee mun ammatti!

Siinä se oli. Kuvallinen ala ja valokuvaus oli se juttu, johon tytär halusi satsata. Selvitimme vaihtoehtoja ja koulutuspolkuja. Mitä kautta edetä ja millä aikataululla. Kun liekki syttyi, sitä ei auttanut tukahduttaa. Polku lukion kautta jatko-opintoihin tuntui toivottoman pitkältä. Entä oppisopimus? ”Jos tyttö saa oppisopimuspaikan, niin homma on kyllä tähtiin kirjoitettu”, sanoi työelämävalmentajana työskentelevä sisareni, joka tuntee kuviot ja tietää miten takkuista oppisopimuspaikan hankkiminen näillä leveysasteila on.

Se on tähtiin kirjoitettu

Noista keskusteluista on nyt vähän reilu viisi kuukautta. Tytär teki portfolion ja sai ensin harjoittelupaikan siitä kaikkein mieleisimmästä mainostoimistosta Mikkelistä. Minä vähän nielaisin, kun hän marssi eroamaan lukiosta.
”Mitäs jos se oppisopimus ei onnistukaan?”
”No sit mä keksin jotain muuta. Lukiota en kumminkaan jatka.”
Ja niinhän se on, että jos toteutuvasta unelmasta pääsee maistamaan, ei vanhaan ole paluuta. Muotoiluinsituutin koulutus ja kokopäivähommat kuvien kanssa olivat juuri tuo makupala. Syyskuusta joulukuuhun tytär teki kuvaduuneja ysieuroisella eli olemattomalla yhdeksän euron ylläpitokorvauksella per päivä. Tsekkasi valintansa ja näytti samalla toimistossa, mitä osasi jo ja millä asenteella. Otti tuntumaa ja kuvasi niin kentällä kuin studiossakin.

Asiat paperilla

Moninaisten käänteiden ja melkein toivottomien näkymien jälkeen oppisopimus solmittiin viikko sitten maanantaina. Työnantajan eli Haaja & Arwo Designin päätöstä helpottava ja riskiä pienentävä palkkatukipäätös tuli perjantaina koko oppisopimusajalle. Työsopimus tehtiin tänään. Ja se ihan paras teoriakoulutuspaikka Tampereella Visuaaliviestinnän instituutissa on nyt selvä, vaikka onkin muita koulutuspaikkoja kalliimpi. Hinta uhkasi heittää hiekkaa rattaisiin matkalla, koska tyttö ei muualle halunnutkaan.

Tämä unelma kirkastui kesällä. Syksy oli vääntöä ja kääntöä, mutta unelmasta ei luopunut tyttö emmekä myöskään me tukijoukot. Nyt se toteutuu käytännössä. Toteutuvan unelman rinnalla eläminen on aivan uskomattoman hieno kokemus. Se on sitä elämän kuohuvaa iloa, joka täyttää mielen ja sielun.

Uskokaa siis unelmiinne hyvät ihmiset!

PS. Siitä Nuorisotakuusta ei sitten ollut apua, vaikka kyseessä on nuori nainen vailla tutkintoa. Korotettu oppisopimuskorvaus koskee vain ensi keväänä peruskoulun päättäviä, vaikka kuvittelimme sen koskevan kaikkia Nuorisotakuun piirissä olevia. Tähän unelmaan oli kuitenkin monta tietä ja yksikin aukeava polku riittää! Kun sinulla on unelma ja esteitä tulee, älä heti luovuta. Tutki vaihtoehtoiset reitit ja pidä uskoa yllä. Oma mieli – usko ja luottamus ovat äärimmäisen tärkeitä unelmatyömaan rakennusaineita!

 

Avainsanat: , , , , , ,

7 ajatusta artikkelista “Se on tähtiin kirjoitettu

 1. Heli R sanoo:

  Wau, hienoa! Itse asiassa, kun olen viime aikoina kuunnellut ammatillisista oppilaitoksista tulevia tarinoita (opiskelijoilta ja itse koettuna) olen alkamassa menettää uskoani koko toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Niin hurjille tuntuu jotkut asiat (mm. perusasiat ihan hakusessaan päättävillä opiskelijoilla, tunteja perutaan jatkuvasti, ja opiskelijat itsekin sanovat ”ettei koulussa tehdä mitään”!!)

  Haajan toimistoa parempaa paikkaa ei varmasti voi saada tähän tarkoitukseen! Onnea valinnasta, ja terveisiä Jesselle 🙂

  Kyllä, tie on auki taivasta myöten.

 2. Kiitos myös täältä taustajoukoista!
  On niin energisoivaa nähdä, mitä oma juttu ja tarkoituksenmukainen tekeminen saa aikaan. Se antaa virtaa myös muille.
  Tuulevi

 3. Iida sanoo:

  Löysin tekstisi ja sain hirveästi voimaa ja uskoa unelmaani, valokuvaukseen liittyen!! kiitos 🙂

  • Kiitos kun kerroit – siksikin tätä blogia kirjoitan. Toistemme peilistä löytyy voimaa ja virtaa, kun sitä kurkimme.
   Tuulevi

  • Piti vielä jatkaa…
   Usko Iida unelmaasi, vankkumatta ja vakaasti. Mielen muukalaisarmeija yrittää aina välillä horjuttaa, mutta vaienna se!
   Tuulevi

 4. […] tiedätte, minulla on vankka usko unelmiin ja niiden toteuttamiseen. Olen kertonut tyttäreni unelmasta ja alleviivannut omia kokemuksiani. Me muun muassa asumme nyt talossa, joka oli 90-luvun alussa […]

 5. […] niitä ovat asioita nurinpäin kääntelevä, kekseliäs ja kyseenalaistava miehen mieli sekä mainostoimistossa työskentelevä valokuvaajatytär. Lasken itseni näihin resursseihin mukaan some- ja viestintätaustani vuoksi. ”Juuli, […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: