Inventaario viime vuodesta

http://keltainenkameli.blogspot.comInnostuin ja inspiroiduin Keltaisen pikkukamelin blogipostauksesta. Kaisa inventoi viime vuoden kuvilla ja lyhyillä tarinanpätkillä. Tuo vieressä oleva kuva on lainaa Kaisan blogista, joka kannattaa käydä katsomassa. Koska kuvat ovat minullekin puhutteleva tapa tulkita tapahtunutta, olevaa ja tulevaakin, innostuin miettimään sitä, millä kuvilla minä kertoisin oman viime vuoteni.

Sen inventaarion toteuttamiseen on niin monta tapaa. Perinteinen valokuvakansio. PowerPoint – esitys. Kuvien kokoaminen filmiksi. Kollaasi seinälle. Näytönsäästäjä tietokoneelle. Kuvahaitari kalenterin väliin.

Voimauttavan valokuvauksen vuoden mittainen koulutus on alleviivannut minulle sen, miten elämäänsä voi käsitellä ja tutkia kuvien kautta. Kuinka niistä löytyy merkityksiä, jotka saattavat muuttaa näkökulman jo elettyyn. Nyt taidan haluta tehdä voimauttavan katsauksen omasta menneestä vuodesta 2010. Minun mielelläni on taipumusta jäädä kiinni siihen, mikä ei mennyt suunnitelmien mukaan, missä jäin alle tavoitteitteni tai missä elämä kolhi. Siksi tuo voimauttava näkökulma on paikallaan.Se on ajattelutapa, jota pitää omassa mielessä voimistaa ja vahvistaa.

Juuri tuolla voimauttavalla kuvatyöskentelyllä olen puolentoista vuoden ajan tutkaillut niitä vuosia, joina puoliso joi ja jotka tuntuivat jossain vaiheessa vain synkältä ja mustalta tunnelilta. Kuvien kautta olenkin löytänyt paljon ilon hetkiä ja valonsäteitä, jotka olivat peittyneet sen ikävämmän alle. Kuvapuuhat olivat sen tumman kuonan raivaamista ja hyvän vahvistamista. Sitä on ollut paljon – myös puolison kanssa.

Mainokset
Avainsanat: , , , , ,

5 ajatusta artikkelista “Inventaario viime vuodesta

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Tuulevi Aschan. Tuulevi Aschan said: Blogissa: kuinka katson elämää ja mitä muistoissani korostan. Inventaario viime vuodesta: http://t.co/1aC95m4 […]

 2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Mielenkiintoista synkroniteettia; juuri eilen katselin tietokoneen vaihdon yhteydessä kuvatiedostoja omasta vaikeasta kaudestani, jonka muistan vain synkän harmaissa sävyissä. Kuinka paljon kuvista löytyikään iloa, naurua ja hyviä hetkiä! Suhteeni tuohon aikaan täytyy arvioida (saan sen arvioida) uudelleen.

 3. Kiitos kun mainitsit tuosta Ritva. Olen yllättynyt siitä, miten paljon raskaita kokemuksia koskeville mielikuville voi tehdä. Kokemukset sinänsä eivät muutu, mutta näkökulma niihin voi muuttua. Tein voimauttavan valokuvan perusopinnoissa niin elämänkertaa kuin tarkastelin itseäni eri valossa ja tutkin erilaisia teemoja. Avasin myös sellaisia aikoja, joita en erityisemmin olisi välittänyt muistella. Kuvitelma siitä, että kaikki perheemme kuvat noista ajoista olisivat ilottomia, osoittautui vääräksi. Ja ne ilottomat – niitäkin pääsi suremaan ja suremisen kautta luopumaan. Jos taas kuvia ei ole, niitä voi vaikka lavastaa, joka tietysti vaatii enemmän vaivannäköä. Opiskelun aikana käsittelin useita vuosia. Tämän postauksen yhteydessä mietin, miten fiksua olisi inventoida kukin vuosi kuvien kautta, ettei pääisis kertymään niin suuria, vuosikausien möykkyjä mieleen. Kyllä tämä on muiden joukossa yksi voimauttava tapa katsoa elämää.

 4. Kiki sanoo:

  Kuvissa on niin valtavasti voimaa. Olen aina ollut hirveän innostunut erityisesti sellaisista ihanista kuvista, jotka antavat voimaa.
  Ja ne kuvat vaikuttavat paljon piilotajuisesti: jos esimerkiksi aikoinaan laitoin työpaikallani työpöytäni edustalla olevalle seinälle kuvan, piti tarkkaan katsoa, millainen se oli, jotten esimerkiksi inspiroituisi lähtemään Lappiin vasten tahtoani! 🙂
  Tähänhän myös ns. aarrekartat perustuvat.
  Ja nyt olen aivan hullaantunut kuvankäsittelyyn, opettelen sitä päivittäin ja tuotoksia on sitten yhdessä blogeistani. Sielläkin on näkynyt jo pari merkkiä siitä, että taitaa sitä negatiivisen purkuakin tulla niissä kuvissakin välillä vastaan.
  Kiitos postauksestasi!

 5. Kuvan lainaus on ok! Odotan innolla omaa vuosikatselmustasi, mikäli meinaat tehdä sellaisen julkisesti 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: