Miten kirjoittaminen alkoi?

Joku Facebook-ystävistäni saattaa muistaa kahden vuoden takaisen mainintani aamun soutumatkoista. Tuumailin, jotta lähden soutaen töihin ja sitäkös sitten kyseltiin, että mitä ja mihin töihin ja kerro lisää. Jätin töiden laadun arvoitukseksi ja lupasin valaista asiaa myöhemmin.

Soutaminen liittyy parin viikon päästä ilmestyvään kirjaamme, josta emme syksyllä 2008 halunneet vielä suuremmin elämöidä. Kustantajaa ei ollut, oli vain vahva yhteinen idea ja päätös kirjoittaa teksti pääpiirteittäin valmiiksi ennen kuin ajatusta edes tarjottaisiin kustannettavaksi.

SELVIÄMISTARINA, alkoholi parisuhteessa -kirja alkoi syntyä keskellä luonnonrauhaa, vapaana lainehtivan kotijärven äärellä, kirpakassa syyssäässä. Suunnitelmien mukaan käynnistynyt projekti vei lopulta hiukan enemmän aikaa kuin arvioimme, mutta käytetyllä ajalla on ollut merkityksensä. Se kaikki on tarvittu.  Kirjan synnyttämiseen kulunut aika ei kuitenkaan ole tämän tekstin varsinainen aihe, vaan se kuinka kirjoittaminen alkoi.

Olin varannut syyskuulle 2008 viikon verran aikaa kirjan starttaamiselle. Aamulla perheen hajaannuttua töihin ja kouluun marssin kumisaappaat jalassa alas rantaan ja soudin vastarannalle. Vedin veneen maihin ja kuljin polunpätkän mökille, jonka siskoni ja hänen miehensä olivat tarjonneet käyttöömme kirjoittamisen ajaksi.  Tein tulet takkaan, laitoin teen hautumaan ja kietouduin vilttiin läppäri sylissä. Annoin tekstin viedä. Kun Henrik myöhemmin luki minun kirjoittamaani, hän jatkoi omallaan. Minä vuorostani luin hänen tekstejään ja jatkoin osaltani.

Kunnon käynnistys, viikko pelkkää kirjoittamista,  imaisi mukavasti.  Se loi mieleen kirjan kokoisen maailman, jota en olisi saanut koottua illan mittaisissa pätkissä. Henrik luki tekstejäni työpäivien jälkeen ja kirjoitti viikonloppuisin.  Kirja onkin dialogia, jossa meidän kokemuksemme puhuvat keskenään. Toisen kuunteleminen ja kuuleminen ovat avanneet näkökulmia, joita kumpikaan ei olisi yksin löytänyt. Näin uskon. Olemme tarvinneet ja saaneet tarvita toisiamme kirjoittaessamme ja se on tuntunut oikealta.

Mainokset
Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: