Häpeä

”Olette te rohkeita!” tuumasi työkuvioista tuttu ihminen viime viikolla, kun puhuimme tulossa olevasta kirjastamme. Kyseessähän on siis SELVIÄMISTARINA, alkoholi parisuhteessa. Kirja, joka puhuu meidän kokemustemme kautta tuhansista parisuhteista tuttua tarinaa.  Miksi on niin rohkeaa kirjoittaa aivan liian yleisestä asiasta?

Teemaan liittyy häpeää. Siksi siitä vaietaan. Vaikeneminen ja peittely ovat yrityksiä välttää häpeää. Vaikeneminen saa kuitenkin häpeän kietoutumaan ympärille yhä raskaammin, se lamaannuttaa ja estää toipumisen.  Se murentaa vuorovaikutusta ja estää peilaamasta omaa oloa, tilaa ja tunteita toisten ihmisten kautta. Häpeän takia emme uskalla astua toisten eteen omana, vajavaisena itsenämme – ja kuitenkin me kaikki olemme enemmän ja vähemmän vajavaisia. Se on ihmisyyden sisintä olemusta. Häpeä vangitsee yksinäisyyteen ja estää toipumista.  Sen sijaan että vaikeneminen suojelisi, se rankaisee yksinäisyyteen ja lisää taakkaa. Elämässä tulee myös tuhansia tilanteita, joissa täytyy ylläpitää kulissia vaikka vapisisi sen takana kuinka.

Vaikkapa viisi vuotta sitten en olisi osannut kuvitella tätä kirjaa.  Läheisenä toipuminen on kuitenkin muuttanut suhdetta aikaisempien vuosien kokemuksiin. Ne eivät ole unohtuneet, mutta niiden mittakaava on kutistunut ja olen alkanut ymmärtää niitä. Olen tajunnut monia asioita sekä omista että puolisoni rooleista.  Tunnen myötätuntoa itseäni ja miestäni kohtaan ja näen selvemmin sen, mistä olemme kumpikin tahoillamme sekä toisaalta yhdessä vastuussa.

Häpeän läpi voi kulkea ja vapautua elämään enemmän itsenään. Me olemme kirjoittaneet Selviämistarinan juuri häpeän murtamiseksi. Mitä enemmän ja avoimemmin aiheesta puhutaan, sen vähemmän häpeällä on voimaa.  Haluamme puhua siitä, mitä tunteita liikkuu juovan ihmisen päässä ja miten toimii ja ajattelee hänen läheisensä.  Miten nämä asiat kutoutuvat toisiinsa. Mitä muutokseen tarvitaan. Mitä toipuminen  on.

Selviämistarina on jo painokoneessa. Kirja ilmestyy viikolla 36 ja löytyy kirjakaupoista seuraavalla viikolla.

Mainokset
Avainsanat: , , , ,

2 ajatusta artikkelista “Häpeä

  1. tuitui69 sanoo:

    Sinä ainakin kirjotat viisaasti ihan tavallisita asioista, kiva lukea, jatka samanlaisia,,jos vaan innoitusta riittää, minä ainakin tykkään tutustua tähän itselle uuteenkin blogiin ja haeskelen luettavaa, onneksi tosiaan nyt jo, huomasin laittaa suomenkieliseksi!!! Blogiasi on kiva lukea!!

  2. Kiitos Tuitui69, kauniisti sanottu. Olen opetellut ja opettelen ihmisen kokoista kirjoittamista. Tuntuu hyvältä, että viihdyt tekstien parissa. Hyvää talvea sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: