Pitääkö hyvä elämässä ansaita?

Olimme vappuna Tallinnassa. Iloitsin jo ennakkoon kivan näköisestä asunnosta, jonka olimme varanneet perheelle. Hinta- laatusuhde vaikutti hyvältä ja sijainti oli loistava.  Paikan päällä käsitys vain vahvistui. Olipa mainio löytö aivan vanhan kaupungin sydämessä. Maalaisasujana on välillä mukavaa lomailla paikassa, jossa ruokapaikat ja kahvilat ovat muutaman askeleen päässä.

Asunnossa vain oli sähköongelma. Kaksikerroksisen huoneiston alakerran kattovalot eivät palaneet. Illalla yhdentoista aikaan sähköt katosivat kokonaan. Päivystäjä totesi saman ja kysyi voisimmeko vaihtaa huoneistoa. Se toinen, parempi, on tuossa vieressä. Kokosimme kimpsumme ja siirryimme pihan toiselle puolelle. Melkein nukkumaan ehtinyt poika naureskeli epätodellista kokemusta ”Tuntuu kuin olisin mennyt peiton alle kesken asuntoesittelyn.”

Asuimme kaksi lomapäiväämme Old Housen edustusasunnossa, jonne päivystäjä kiikutti vielä pahoitteluksi viinipullon. Olo oli ruhtinaallinen. Ikkunoista avautui näkymä Rataskaevulle. Tytär viihtyi kirjansa kanssa leveällä ikkunalaudalla lukemassa. Valoisa ja viihtyisä huoneisto oli enemmän kuin olisimme osanneet toivoa.

Kun mietin tuota kokemusta sekä monia muita asioita, jotka ovat nyt hyvin elämässä, tunnistan pienen levottomuuden vireen. Voiko olla näin hyvin? Miten pitkään voi? Olenko ansainnut tämän kaiken hyvän? Enhän minä sentään… vai voisiko sittenkin. Osaanko edes kunnolla ottaa elämässä vastaan hyvää? Miksi ihmeessä minusta joskus vieläkin tuntuu vähän siltä, että hyvä pitäisi muka jotenkin ansaita. Että ikävää tulee kumminkin.  Kumma tunne, jonka juuret ovat jossain kulttuurissamme, kansallisessa ajattelutavassa, kasvatuksessa. Jotkut sananlaskutkin viittaavat siihen suuntaan. Itku pitkästä ilosta. Jotta älä vaan iloitse turhan paljon, itku siitä seuraa kumminkin.  Sillä asenteella vaimentaa hyvät hetket takuuvarmasti.

Hyvästä pitää nauttia silloin, kun se on ajankohtaista. Onneksi sitäkin taitoa voi treenata.  Tallinnassa osasin jo aika hyvin. Kauniissa huoneistossa, kahviloissa joissa istuskelimme, yhdessä perheen kanssa. Hyvä oli siinä hetkessä.

PS. Mieleeni hiipi haave. Pääsisinpä joskus tuohon kauniiseen asuntoon viikoksi taikka kahdeksi kirjoittamaan… eihän sitä koskaan tiedä. Unelmia pitää olla!

________________________________________________________________________

Suosittelemme lämpimästi Old Housen asuntoja Tallinnan vanhassa kaupungissa!

Mainokset
Avainsanat: , , , , , ,

5 ajatusta artikkelista “Pitääkö hyvä elämässä ansaita?

 1. Virpi sanoo:

  Ei kahta ilman kolmatta: ihminen se tulee räkänokastakin muttei turhannaurajasta…tuttua niin tuttua :)))

 2. Hyvästä nauttimista pohdin tuon tekstin jälkeenkin. Ei siihen iloon ja elämän nautintoon tietenkään tarvita kaunista huoneistoa, matkaa, kahvilaa taikka muuta ulkoista. Nyt sattumoisin sellaisia oli. Se ilo elää yhtä lailla leskenlehden äärellä, kiireettömässä hetkessä kotisohvalla, perheen kanssa ruokapöydässä tai ihan missä vaan. Pointti on se, että sallinko ilon itselleni ja uskallanko antautua sille. Vai hiipiikö ajatuksiin jokin sabotoiva vire… että olenko tämän ansainnut. Että ei tämä onni kauan jatkua.
  Kuinka siis kohtelen itseäni, kun elämässä on hyvää. Annanko itselleni luvan nauttia siitä?

 3. Violet sanoo:

  Minusta ei pidä – mutta huomaan silti usein ajattelevani näitä samoja kuin sinäkin.

 4. Violet. Kirjoitin tästä, koska minun järkeni ja tunteeni riitelevät. Järki sanoo, ettei pidä, tiedän sen oikein hyvin. Jokin syvä tunne vain urputtaa taustalla hiljaa muuta. Mikä lie se keskeneräinen, joka vaatii tulla kuulluksi minussa? Se tunne pitää elää läpi ja kaipa se tapahtuu kerros kerrokselta. Kerta kerralta tuo ikävä ääni on vaimeampi.

 5. Jukka sanoo:

  Jostain syystä meille onnellisuuden hyväksyminen on joskus vaikeampaa, kuin onnettomuuden… Tiedä sitten miksi?

  Itse olen kokenut usein tuon saman tunteen ja liitän sen jonkinlaiseen tiedostamattomaan muutostarpeeseen. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta jotain on liikkeessä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: