365 kohokohtaa

Minulla alkaa tänään kuvapäiväkirja. Otan yhden kuvan vuoden jokaisesta päivästä. Sen päivän kohokohdasta. Sitten… kun täytän 50, näen mitä mun vuoteeni on kuvina mahtunut.”

Näin kirjoitti ystäväni Anu Pylsy syntymäpäivänsä aamuna Facebook -statuksessaan. Innostuin heti ajatuksesta. Kysyin, saanko jakaa tämän mainion idean muillekin? Saisinko jopa ensimmäisen kuvan käyttööni?  Anu lupasi sekä idean että kuvan ja tässä ne nyt ovat.

Miksi tämä sitten on  niin mainio juttu? Jo siksi, että kuva on hyvin vahva muisto. Mieli unohtaa niin paljon sitä, mitä tapahtuu. Kuvaaminen taas tallentaa sellaista, joka uusien tapahtumien tieltä pyyhkiytyy olemattomiin tai vähintäänkin mielen uumeniin. Kuvaan palaaminen, sen katsominen, palauttaa tunteet, tunnelmat ja kokemukset. Se saa tuoksut leijumaan ympärillä ja tunteet liikkumaan keholla. Kun suunnitelmissa on vielä kuvata kunkin päivän kohokohta, kuviin tallentuu vuoden mittainen hyvän ketju. 365 kohokohtaa. Mikä aarre se onkaan!

Itselle tehty kuvaustoimeksianto ohjaa mieltä huomaamaan, oikein alleviivaamaan kunkin päivän hyvät hetket. Se on hyvä suunta, sillä sanotaanhan, että se lisääntyy, mihin huomio kiinnittyy. On toki selvää, että vuoteen mahtuu monenlaista. Iloa, surua, kiukkua, pettymystä, riemua, rakkautta.  Kuvaaminen on tietoinen keino poimia hyvät hetket tuosta kaikesta. Se on  keino tunnistaa ja vahvistaa sitä, mikä kantaa. Vaikka tapahtuisi mitä, elämässä on aina myös sitä, mikä tuottaa iloa. Sitä pitää pysähtyä katsomaan.

Adoptoi ihmeessä tämä hieno idea. Jos vuosi tuntuu liian pitkältä ajalta, kokeile kuvaamista vaikka viikon ajan. Laita sitten omat voimakuvat pyörimään tietokoneen näytönsäästäjäksi tai tulosta niistä nippu kalenterin väliin. Sinä tiedät parhaiten, mitkä asiat ovat elämäsi kohokohtia.  Laita ne talteen, sillä ne voimaannuttavat.

Kiitos vielä, Anu – tämä on hyvän mielen idea!

PS. Ensimmäinen niistä 365:stä eli syntymäpäivän kohokohta oli 17-vuotiaan kuopuksen tuoma aamiainen vuoteeseen.

Mainokset
Avainsanat: , , ,

4 ajatusta artikkelista “365 kohokohtaa

  1. Kirsi sanoo:

    Hurmaava ajatus, jonka tarjoilin heti myös tänään 17 vuotta täyttävälle tyttärelleni. Hänkin innostui aiheesta ”viimeinen vuoteni ennen täysi-ikäisyyttä” ja suunnittelimme jo miten rytmitämme yhdessä kuvien purun kameralta tietokoneelle jne.
    Kiitos tästä todellisestä hyvän mielen ideasta!

  2. Olipa hyvä ajoitus Kirsi – ja mainio juttu, että kerroit tästä.

  3. astacarita sanoo:

    Kiva idea! Tämä pitääkin ottaa ensi vuoden alusta käyttöön. Voisin tallentaa oman elämäni 40. ikävuoden ja palata hyvän mielen kuva-arkistoon esim. kun 50. ikävuosi alkaa olla ovella. Olisi jännä nähdä tuovatko samat asiat vielä silloin samanlaisen tunteen kuin kuvaushetkellä.

  4. Mainio idea, täytynee laittaa kamera lipaston päälle valmiiksi, ettei fiilarit ehdi hälvetä, kun hetki koittaa. Haluan yrittää todella tätä ihanien arkihetkien ikuistamista. Täytyy vain muistaa, että ei ota paineita taas uudesta ”haluan tehdä tätäkin”-jutusta, kivoista harrastuksista ja muista pikkuaskareista tulee nopeasti stressiä ja pakkopullaa, jos on päättänyt tehdä niitä jokapäivä tai joka viikko. Lupaan ottaa kuvia aina kun se tuntuu oikealta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: