Hyvän unen rituaalit

Pysähdyin tänään pohtimaan hyvän unen rituaaleja. Niitä pieniä, joihin voin illalla vaikuttaa ja jotka voin itse päättää. Mikä toimii minulla ja mikä avaa tietä levolliselle unelle.

Olen elänyt läpi sellaisenkin vaiheen, jossa minkäänlaisista rituaaleista ei ollut apua. Olin ylikuormittunut niin henkisesti kuin fyysisestikin ja vaikka menin sänkyyn väsyneenä, uni ei tullut. Nukahtamisesta tai sen tavoittelusta tuli suorastaan painajaista. Ehkä senkin kokemuksen vuoksi iloitsen nyt siitä, miten pienillä asioilla voin helliä itseäni rauhalliseen uneen.

Olen mukana kiitollisuuskuurilla. Lupauduin kirjoittamaan 21 päivän ajan joka päivä kiitollisuudenaiheita, joita minulla on. Välillä isompia, välillä pienempiä. Kunakin päivänä pistän ylös vähintään kolme asiaa joko ennen nukkumaanmenoa tai heti herättyäni. Kuurin lopussa vastaan muutamaan kysymykseen, jotka kiitollisuudesta kirjaa kirjoittava ihminen minulle esittää. Olen kokeillut sekä illalla että aamulla kirjoittamista ja tykästynyt jotenkin iltamuistiinpanoihin. Mieleen tulee viime viikolta poikkeuksellisen raskas työpäivä, jonka jälkeen kävin ylikierroksilla. Tuntui, ettei oikein mikään ollut toiminut sen päivän koulutusryhmän kanssa. Uni kartteli ja mieli askarteli siinä, mitä olisin voinut tehdä toisin…olisko…jos olisin…entä jos… Itseni ruoskimisen kehä katkesi hetken keskittymisellä kiitollisuuden aiheisiin, jotka putkahtivat esille epäonnistumisen sumusta. Ja niitä olikin paljon. Se lisääntyy, mihin huomio kiinnittyy. Vatvominen ja murehtiminen loppuivat ja lopulta helpon nukahtamisen jälkeen uneni oli rauhallista ja lataavaa. Aamulla heräsin virkeänä ja hyvinvoivana.

Joskus käytän mielikuvaharjoitusta, jossa käärin päivän kerälle. Kuvittelen, että päivän tapahtumat ovat kuin nauha, jonka loppupäästä otan kiinni. Rauhallisesti käyn päivän keskeiset tapahtumat ja asiat läpi illasta takaperin aamua kohti. Kuvittelen samalla kääriväni tapahtumien nauhaa kerälle.  Kun pääsen loppuun saakka, päivä on useimmiten hyvällä tavalla paketissa ja jotenkin mieli siirtää sen automaattisesti sivuun. Hyllylle lukuisten muiden samanlaisten kerien vierelle.  Ja taas uni tulee.

Ja sitten tietysti se yksinkertainen ja rauhoittava, melkein takuuvarma tapa siirtää mieli kohti lepotilaa. Sehän on musiikki. Tänä iltana Michael Hoppe saa tuudittaa minut uneen. Ja ennenkuin kömmin vuoteeseen, vedän lämpimät villasukat jalkaan. Hyvää yötä!

PS. Toki se lapsuudesta saakka mukana ollut tapa kuului lähes jokaiseen iltaani. Luen aina muutaman sivun romaania tai vaikka runoja.

Michael Hoppe – Moon Ghost Waltz

http://www.youtube.com/watch?v=wA-RiEyonb4&feature=related

Mainokset
Avainsanat: , , , , ,

2 ajatusta artikkelista “Hyvän unen rituaalit

  1. Kirsi sanoo:

    Hieno puheenvuoro tärkeästä aiheesta, kiitos! Uni on herkkä alue rikkoutumaan. Itsekin nukun välillä kuin pieni porsas, väliin uneni koostuu pienistä paloista, jotka eivät lepuuta lainkaan.

    Viime aikojen hyvä resepti minullekin on ollut pysähtyminen kiitollisuudenaiheiden äärelle, muutama rivi tunteista päiväkirjaan ja vielä muutama sivu hyvää kirjaa. Tuntuu toimineen!

    Tuota kerälle käärimisen mielikuvaharjoitusta täytyy kokeilla, kuulostaa hauskalta 🙂

  2. Katsoin eilisiltana kiinnostavan, unta ja väsymystä koskevan Prisman TV ykköseltä: Väsymys tappaa. Tiesittekö, että unen puute tappaa nopeammin kuin ruoan puute. Univaje horjuttaa terveyttämme yllättävän monella tavalla. Seurauksena mm. diabetes, sydänkohtaukset, liikalihavuus, masennus. Ohjelman seuraava osa tulee ma 21.12. Suosittelen.

    http://areena.yle.fi/video/617722

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mainokset
%d bloggers like this: