Loma palauttaa ja uudistaa – vai uudistaako?

huurrelehdetTässä kohtaa kiihkeää syksyä vedän henkeä.Lapsilla on syysloma ja siinä kupeessa minunkin kalenterissani lukee muutaman päivän kohdalla LOMA! Se tuntuu hyvältä ja tarpeelliselta. Se rytmittää syksyä ja antaa virtaa loppuvuoteen.

Joskus aikaisemmin olin lomapäivien koitettua niin puhkipoikki, että lyhyt lomanpätkä meni toipuessa. Ensin piti päästä nukkumaan univelkoja pois, sitten oli mahdollista toipua jokseenkin työkuntoon. Se mikä jäi puuttumaan, oli uudistuminen. Kone oli ollut niin kovilla, että lyhyt loma hädin tuskin riitti kehon ja mielen kovasta rasituksesta palautumiseen. Niinpä loman tuoma virkistys piisasi vain hetkeksi loman jälkeen.

Uudistuminen vaatii lepoa ja tyhjää tilaa mielessä. Siihen kytkeytyy ammatillinen kasvu, motivaatio ja työnilo. Uudistuminen on luonnon luontainen prosessi ja sen tarpeita olisi hyvä kunnioittaa myös omassa mielessä ja kehossa, elämän valinnoissa. Kunnioittamisen voi aloittaa vaikka oman rytmin ja sen tarpeiden tunnistamisesta. Edes riittävästä unen määrästä.

Mainokset
Avainsanat: , , , , ,

Yksi ajatus artikkelista “Loma palauttaa ja uudistaa – vai uudistaako?

 1. Pekka Pirhonen sanoo:

  Kiitos hyvistä huomioista, jälleen kerran. Olen yrittänyt pitää ”sisäisiä minilomia” noiden varsinaisten lomien lisäksi.

  Kun istun tiukassa palaverissa, koetan aina välillä vetää yhden henkäyksen 100% läsnäololla ja rauhoittumisella: sisäänhengitys tunnussanalla ”minä riitän” ja uloshengitys ”tyyni ja voimakas mieli” – tai jotain muuta tilanteeseen ja fiilikseen sopivaa.

  Yksikin keskittynyt henkäys riittää, kolme peräkkäin on jo luksusta, ja lataa mielen läsnäololla ja voimalla. Kiireinenkin työpäivä on täynnä pieniä suvantokohtia, jos ne huomaa ja uskaltaa käyttää minilomaan, hosumisen ja murehtimisen sijasta.

  Ja se nukkuminen… kiitos kun otit sen esiin. Jotta voisi olla hereillä, on osattava nukkua.

  – Pekka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: