Kiire karkottaa mielenrauhan

Oletko löytänyt itsesi tilanteessa, jossa sinulla on tulipalokiire ja jossa lapsesi tekee tenän ja heittäytyy veltoksi.Aikataulusi on jo pettänyt, mutta lapsella ei ole kiire minnekään. Hän istuu ajattomassa aikalammikossa, rupattelee omiaan tai lähtee hakemaan mieleistä Muumi-kirjaa hyllystä. Elämä kieppuu päässäsi yhä hallitsemattomampana kaaoksena, sydän hakkaa tuhatta ja sataa, kainalot hikoilevat ja ohimoita pakottaa. Kun saat lapsen pyydystettyä kiinni ja riivit hänelle haalaria  päälle, hän heittäytyy makaroniksi. Makaronijalkaan Kuoma-kenkää  ei saa mitenkään ensimmäisellä kerralla oikein päin. Ja verenpane vain kohoaa. Lopulta löydät itsesi huutamassa pahaa-aavistamattomalle lapselle ”Etkö sä nyt tajua, että tällä menolla me ei ehditä mihinkään?”

Ei, hän ei tosiaan tajua. Kiire riippuu sinun aikatauluistasi, se on sinun järjestämäsi ja sinun päässäsi. Lapsella ei ole kiirettä. Kaaoksella ja ärtymyksellä valutat sen kuitenkin hänen syykseen – käy niin, että lapsi oppii syyllistymään tilanteissa, joissa syyllistyminen olisi jonkun toisen asia. Tässä tapauksessa sinun itsesi. Samalla mielenrauha on tiessään niin itseltäsi kuin lapseltakin. Kummallakin on ikävä ja epämukava olo.  Sinä voit tehdä sille jotain, mutta lapsi ei. Hän vain joutuu nielemään palan levotonta, rauhatonta maailmaa.

Vaikka kirjoitin sinä-muodossa, kaikki tämä perustuu omaan kokemukseen. Lapseni ovat jo yläasteella ja lukiossa. Muistot noista tilanteista taitavat kuitenkin säilyä loppuiän – ainakin minulla. Ja kyllä niistä jonkinlainen merkki on jäänyt heidänkin mieleensä.

Mainokset
Avainsanat: , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: